Een ets

In de categorie etsen – grafiek vind je enkele van mijn wieleretsen. Maar wat is een ets?

De ets is gemaakt volgens de zogeheten natte methode. Hierbij wordt de afgebeelde tekening in spiegelbeeld aangebracht met een scherpe naald – de etsnaald –  in een laag vernis op een gepolijste koperplaat.
Na het aanbrengen van de eerste lijnen wordt de plaat in een zuurbad gelegd. Het zuur werkt in in de koperplaat daar waar de vernis weggehaald – weggeëtst – is.
Hierdoor ontstaan groeven en puntjes in het metaal.
Na dit eerste zuurbad wordt de plaat schoongemaakt en opnieuw gevernist. Met de etsnaald wordt de tekening verder verfijnd en dit proces (etsen, zuurbad, vernissen) wordt vervolgens meerdere malen herhaald tot het gewenste resultaat is bereikt.
De plaat wordt wanneer de tekening klaar is voor druk voorzien van etsinkt. Na het aanbrengen van de inkt wordt de plaat afgeslagen – de overtollige inkt wordt verwijderd – en daarna gaat de plaat samen met een vooraf vochtig gemaakt blad etspapier door de diepdrukpers.
Na één afdruk wordt de plaat opnieuw gepoetst, wordt de inkt aangebracht en de plaat afgeslagen waarna ze een tweede keer door de pers kan. Elke afdruk is uniek.
Door het persen is de etsplaat aan slijtage onderhevig. Daarom is het aantal afdrukken gelimiteerd om de kwaliteit te handhaven.

Elke ets heeft een certificaat van echtheid waar deze procedure nog eens in vermeld wordt.

Een gedachte over “Een ets”

  1. Pingback: De eerste!

Reacties zijn gesloten.